Разгледайте наоколо

Шофьорски плаж

Шофьорският плаж е един от най-известните и привлекателни диви плажове по Южното Черноморие. Отстои на 37 км от Бургас, достъпът до него е лесен. Просторен, дълъг и непретъпкан, той е чудесно място за желаещите тихо спокойствие на плажа. Попада в близост до природната забележителност „Блато Алепу“ и е популярен също и с наименованието „Плажът Алепу“.

 

Музеи

В Археологическия музей в града се помещават древни археологически експонати – находки от периода от V в. пр. Хр. до XVII век. Могат да се видят и експонати на християнското изкуство между XVII и XIX век. Етнографският музей се намира в старата част на Созопол. На първия етаж са представени традиционните местни занаяти, а на втория – традиционни тъкани и облекла, характерни за етнографските групи, обитаващи Созопол и Крайбрежна Странджа през XVIII-XIX век.

Художествена галерия

Художествената галерия на Созопол, наричана още Картинната галерия, е създадена през 1991 г. Помещава се в сградата на старото училище “Св. св. Кирил и Методий”. Постоянната експозиция на Художествената галерия включва 287 произведения.

Църкви и манастири

Манастир “Св. Иван предтеча и Кръстител” е едно от книжовните средища по време на османското робство. Църквата “Св. Богородица” датира от XV век е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. 

 

Средновековните църкви в Созопол са разрушени от османските турци, а на тяхно място са издигнати малки параклиси. Днес в града има две действащи църкви. Най-голямата е “Св. Георги”, която датира от XIX век, и “Св. Зосим”, изградена през 1857 година.

Археология

Архитектурният и археологически резерват Старинен Созопол е обявен за музей. Обликът на резервата оформят около 180 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век.

В района на Бакърлъка се намират тракийските крепости, които опасват като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол. Те са изградени още през XIII-XII в. пр.н.е.

По височините на Меден рид се намират тракийски надгробни могили. Древни некрополи се намират в античната Аполония Понтика, в местността “Харманите” и “Буджака”.
 
Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий около 511 година. От тези защитни съоръжения са запазени значителни фрагменти.

Старият Созопол

През 1974 г. Старият град на Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват „Старинен Созопол”. Той обхваща над 180 възрожденски созополски къщи, строени между средата на XVIII и началото на XIX век, част от които са обявени за паметници на културата. В границите на резервата се намират още средновековната църква при манастира „Св. Апостоли“, Художествената галерия, Етнографската сбирка, църквата „Св. Богородица“, християнски средновековен комплекс, музеят при крепостната стена, църквата „Св. Георги“ с мощите на св. Йоан Кръстител.

За Созопол

Созопол е разположен на скалист полуостров в най-южната част на Бургаския залив. Това е най-старият град по Българското крайбрежие на Черно море. Селището е възникнало в края на IV-III хилядолетие пр.н.е. По-късно на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония под името Аполония Понтика. През IV в. градът е известен под името Созополис и е под византийска власт.

 

Днес градът е любима дестинация за почивка. Предлага разнообразие от обекти за настаняване, ресторанти, дискотеки, както и отлични условия за практикуване на водни спортове. В Созопол можете да видите и много археологически паметници.

Резерват Ропотамо

Резерват „Ропотамо“ е обявен за такъв през 1940 г., а днес вече и със статут на национален парк. Ропотамо впечатлява посетителите със своята интригуваща история, както и с многобройните легенди, дълбоко скрити в заобикалящите го гори.

Река Ропотамо се е образувала от сливането на реките Росенска и Церовска, като за нейно начало се смята изворът на Церовска река в Странджанския рид Босна. Реката е дом на множество застрашени животински и растителни видове. На територията на резервата могат да бъдат наблюдавани около 226 вида птици. От тях 8 вида са глобално застрашени, а 70 са включени в Червената книга на България. Интересен представител на флората е морският пелин.

Остров Свети Иван

През 1993 г. остров Св. Иван е обявен за защитена територия, с цел опазване на естествените местообитания на редки и застрашени видове птици, включени в Червената книга на България. Островите Св. Иван и Св. Петър са обиталища на над 70 вида птици. Посещението на острова се извършва с лодки и корабче от пристанището в Созопол. На острова са изградени два пристана, от които тръгват обозначени туристически пътеки, водещи до археологическия паметник – манастира „Св. Йоан Кръстител“. Достъпът е строго забранен с министерско постановление в периода април-юли (до 30 юли), когато гнездят гларусите.

Замъкът в Равадиново

Прекрасен парк с няколко хиляди екзотични дървета, растения и цветя. Няколко дълбоководни езера със сладководни риби и водоплаващи птици – бели и черни лебеди, пеликани и патици. Всичко това ви очаква в Замъка в Равадиново. Игри “Escape” за семейства, “Търсачи на съкровище” за деца, Седемте смъртни гряха за навършилите 18. Има много възможности за забавление. В Замъка има още терариум с екземпляри на най-отровните змии в света и арт галерия. В галерията са разположени музей на порцелана и музей на старинните географски карти, а най-новата зала на Замъка носи името “Покоите на строителя“.

Забавления

Кораб “Посейдон”

30-метровият „Посейдон“ е най-големият кораб за разходка по Черноморието. Корабът е сякаш излязъл от филма „Карибски пирати“ и ще предложи на любителите на морски приключения забавления на друго ниво. Плавателният съд е създаден за разходки и е с внушителни параметри, невиждани по нашите морски ширини. „Посейдон“ е дълъг 30 метра, широк 10 метра има две мачти, две палуби и капацитет до 180 пасажери.

Дайвинг

Петзвездният PADI център за професионално обучение и любителски водолазни гмуркания на български, английски и руски език ви очаква. Независимо дали искате да опитате първата си глътка въздух под вода, или сте опитен водолаз, центъра за водолазно гмуркане ще ви предложи професионализъм, надеждно оборудване, незабравими гмуркания, нови приятелства и приключения.

Аквапарк, Равадиново

Аквапарк „Нептун“ е разположен на 5 км. от Созопол, в село Равадиново. Предлага на посетителите си наистина уникално преживяване в обширно пространство с многобройни водни пързалки, заведения за хранене, барове, зони за релакс и допълнителни услуги.

Ранни записвания

При резервации до 29.02.2024 получавате 15% намаление за престой през новият летен сезон

При резервации до 30.04.2024 получавате 10% намаление за престой през новият летен сезон

This site is registered on wpml.org as a development site.